Ovocná buchta s velmi výraznou máslovou chutí, kterou docílíme použitím přepuštěného másla. Je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu a můžete ji péct po celý rok. Dá se do ní použít jakékoliv čerstvé sezonní ovoce nebo i mražené. Mražené předem nemusíte rozmrazit, jen se buchta bude péct o pár minut déle. Tato varianta je s jahodami a rebarborou, což je má oblíbená kombinace. Inspirace z Moich wypieków.
Suroviny
4 vejce
špetka soli
160 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
120 g přepuštěného másla
250 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
500 g čerstvého nebo mraženého ovoce
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme papírem na pečení a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Ovoce omyjeme, zbavíme stopek, větší ovoce rozkrájíme na menší kousky. Pokud použijeme kyselejší ovoce, jako je rebarbora nebo rybíz, tak je zasypeme lžící krupicového cukru a promícháme. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků spolu se solí vyšleháme sníh, po lžících do něj zašleháme cukr, následně žloutky jeden po druhém a rozpuštěné prochladlé máslo. Do vzniklé pěny zamícháme stěrkou mouku. Těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně je rozprostřeme. Na těsto položíme ovoce, které do něj zatlačíme, aby vyčnívalo jen minimálně.
Pečeme cca 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Zda je buchta upečená, zjistíme zabodnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme formu vytáhnout z trouby. Necháme vychladnout ve formě na roštu. Před podáváním poprášíme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
Jsem pekala před chvílí. Ochutnala a je skvělý. Jen jsem místo 1 1/2 lžičky kypřícího prášku dala celý. Na chuti je to znát. Tak jsem z toho trochu smutná:-( ale jinak skvělýýýý!
Miroslava
A lze místo přepuštěného másla použít Heru?
🙂 Jedině Heru máslovou!
Tak vyzkoušeno, byla báječná s rebarborou a jahodami, tak jsem dnes pekla už druhou 🙂 Jen se chci zeptat, co by se stalo, kdybych použila místo přepuštěného másla jenom máslo rozpuštěné? Srazilo by se to? Nechci to zkoušet, bylo by mi líto surovin 🙂 Hezký den a děkuji za recept!
Nestalo by se vůbec nic, jde jen o to, že přepuštěné máslo má výraznější chuť. Jinak se dá použít jen rozpuštěné máslo nebo třeba řepkový olej.
Tak to je bezva, pokud budu někdy chvátat, tak to půjde i tak 🙂 Děkuji 🙂
Krásně nadýchané 🙂 Jen kousnout 🙂
Jdu na to, dostala jsem čerstvá vajíčka, na zahradě rebarbora a jahody, muž kupuje máslo… co víc si přát… souhra náhod… zrovna jsem hledala recept na rebarboru, syn nemůže tvaroh, tak toto bude určitě báječná varianta! Díky a hezký víkend 🙂 Jana