Višně už končí, tak ještě honem jeden osvěžující nepečený (kromě korpusu) dort do těch nadcházejících veder, která nás zase čekají příští týden.
Piškotový korpus
2 vejce „M“
60 g krupicového cukru
25 ml slunečnicového oleje
80 g hladké mouky
2 g prášku do pečiva
Dno dortové formy o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Bílky vyšleháme do pěny, postupně po lžících do nich zašleháme cukr – musí se v něm dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky a olej. Na závěr jen velmi rychle mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout.
Smetanový krém
20 g plátků želatiny
700 g kysané smetany
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
400 ml smetany ke šlehání
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).
Kysanou smetanu rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Dvě lžíce kysané smetany odebereme do kastrolku a ohřejeme ji, rozmícháme v ní nabobtnalou želatinou, ze které jsme předem vymačkáli přebytečnou vodu, dokud se úplně nerozpustí. Rozpuštěnou želatinu zamícháme do zbývající kysané smetany. Ušleháme smetanu a opatrně, aby moc nespadla, ji zamícháme do smetanové směsi.
Piškotový korpus uzavřeme do dortové obruče a nalijeme na něj smetanovou náplň. Dáme na hodinu do ledničky.
Višňové želé
200 g višní
200 ml vody
20 g plátků želatiny
2 lžíce moučkového cukru
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).
Višně rozpůlíme a vypeckujeme, spolu s vodou a cukrem je přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, z povrchu lžící sbíráme pěnu, pokud se tam vytvoří. Povařené višně odstavíme z hořáku, necháme krátce vychladnout a rozmícháme v nich nabobtnalou želatinu. Za občasného míchání necháme chladnout, dokud nezačne lehce tuhnout.
Na ztuhlou smetanovou náplň nalijeme višňovou želatinu. Dáme vychladit na 2 hodiny nebo na celou noc do ledničky. Poté opatrně vyjmeme dort z formy.
Lze místo kysané smetany použít tvaroh?
Reaguji pozdě, nedostala jsem upozornění na komentář. Lze použít tvaroh.
Právě se mi peče korpus na tento skvělý dort jen místo čerstvých višní použiji kompotované. Moc se na něj těším vypadá krásně 🙂
Dort vypadá úžasně. Vyzkoušíme!
ahoj, tvoj recept aj torta vyzerajú skvele. Musím to vyskúšať 🙂 Chcem sa spýtať, či sa dá nahradiť tá želatína niečim iným v smotanovom kréme. díky za odpoveď. iva
Proč chcete nahrazovat želatinu? No dá se nahradit třeba agarem, ale já s ním nerada pracuji, tak neporadím co s ním.