Jeden kousek nikdy nestačí! Tohle jsem si říkala u tohoto koláče, který dokonale balancuje mezi jemnou nasládlou jogurtovou náplní, křehoučkým těstem a nakyslými ostružinami zasypanými hořkou čokoládou. To bylo hotové blaho v puse. Za mě jeden z top dezertů! Ostružiny můžete nahradit i borůvkami či malinami.
Křehké těsto
200 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
50 g moučkového cukru
špetka soli
90 g studeného másla
30 g studeného vepřového sádla
3 lžíce ledové vody
Mouku promícháme s cukrem, bramborovým škrobem a solí. Přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, sádlo a ledovou vodu, a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vyválíme plát, který vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm, já jsem použila obdélníkovou 35 x 12,5 cm, přitlačíme jej k okrajům formy a na horní hraně seřízneme. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo.
Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, poté sundáme zátěž a dopečeme dalších 20 minut při teplotě 170°C. Necháme ve formě na roštu vychladnout.
Jogurtová náplň
Množství je uvedeno pro kulatou formu, v případě obdélníkové je náplň jen z polovičního množství.
600 g řeckého bílého jogurtu
3 vejce
40 g hladké pšeničné mouky
90 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkové pasty
1 lžíce medu
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. V robotu nebo metličkou vyšleháme krátce všechny suroviny. Náplň necháme 15 minut odstát a přelijeme ji na předpečený korpus.
Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 175°C s ventilátorem. Upečená jogurtová vrstva musí mít na povrchu pevnou krustu, ale uvnitř, po zatlačení bříškem prstu, lehce pružit.
Koláč necháme ve formě vychladnout a následně jej dáme na celou noc do ledničky.
Na ozdobu
100 g hořké čokolády (použila jsem čočky Callebaut 811)
400 g ostružin
moučkový cukr
90 g čokolády rozpustíme v plastové misce v mikrovlnné troubě na 40 až 45°C. Přidejteáme polovinu zbývajících čoček a stěrkou mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme zbývající čočky a opět mícháme, dokud se nerozpustí. Čokoláda by během míchání měla získat lesk a začít tuhnout.
Takto vytemperovanou čokoládu nalijeme do malé obdélníkové silikonové formičky a necháme zatuhnout. Po vyjmutí z formy, jsem škrabkou na brambory tvořila hoblinky.
Na vychladlý koláč naskládáme ostružiny, poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.