Jarní prázdniny – hory s kamarády – a po dlouhé době příležitost i něco připravit a vyfotit na blog. Třená máslová bábovka s mákem, ořechy, čokoládou, pomerančovou kůrou a rozinkami je krásně voňavá a hutná a hodně velká, tak té celé naší partě stačila nejen na snídani před nástupem na svah a do běžkařské tratě 🙂
Suroviny
240 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
60 g celého modrého máku
100 g čokoládových vloček nebo 70% čokolády nasekané na menší kousky
100 g vlašských ořechů pomletých nebo posekaných na hrubo
30 g rozinek naložených v rumu
20 g kandované pomerančové kůry
1 lžíce hladké mouky
250 g másla
300 g krupicového cukru
6 vajíček
Velkou formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Ořechy spolu s čokoládou, rozinkami a kandovanou pomerančovou kůrou promícháme s jednou lžící mouky. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva a promícháme s mákem.
Máslo spolu s cukrem utřeme do pěny (cca 10 minut), po té do másla vetřeme vejce, jedno po druhém, dokud se to předchozí nespojí s máslem, musí vzniknout hladký krém. Do něj následně zamícháme mouku a všechny ostatní suché suroviny.
Těsto nalijeme do formy, na povrchu uhladíme a pečeme cca 70 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě, poté opatrně bábovku vyklopíme na rošt a necháme vychladnout.
Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Pivovar Cestář, Ostružná |
Juan 13°, pivovar Cestář |
Místo dětského koutku nepotištěné podtácky a fixy… |
Naprosto dokonaly recept. Je vynikajici. Lepsi babovku jsem nejedla. Je tak velka, ze nam vydrzi "az" do druheho dne:) prvni verze se snedla jeste tepla.
Dekujeme za recept.
Katka
🙂 Tak to mám radost
Hned vyzkouším, sbíhají se mi sliny. JM