Jeden z dalších restů, k němuž mi fotky zahálí už hodně dlouho v počítači. V červnu mě oslovili z naší brněnské zrárny masa Mikrofarmy, že by chtěli dávat v jejich prodejně a zároveň bistru DeguŠtace prostor food blogerům. Startovala jsem to já a jeden den jsem jim tam vařila a byla to velmi zábavná zkušenost. Bistro je zaměřené na hamburgery a hot dogy z jejich vyzrálého masa. Proto jsem vymýšlela recept, který by zapadl do jejich nabídky, a zvolila trhané vepřové maso se salsou z grilovaných paprik s koriandrem. Z Mikrofarmy mi den předem dodali nádherné kousky masa z maďarského plemene Mangalica a tak jsem se snažila zachovat jeho výraznou chuť a nepřeháněla to s kořením. Díky citronu maso bylo svěží a celé to bylo takové lehké letní.
Trhané vepřové (4 porce)
600 g vepřového masa (krkovička, plecko)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 citron
2 snítky rozmarýnu
sůl
pepř
olivový olej
Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry. Vymačkáme šťávu z půlky citronu.
V litinovém pekáči rozpálíme trochu olivového oleje a vepřové maso na něm ze všech stran lehce osmahneme, aby se zatáhlo. Do pekáče přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, citronovou kůru, šťávu, na drobno nasekaný rozmarýn, posolíme a popepříme. Podlijeme nepatrně vodou a pečeme 3 až 4 hodiny v troubě vyhřáté na 150°C. Občas zkontrolujeme, zda není třeba přilít trochu vody.
Hotové maso natrháme dvěma vidličkami na jednotlivá vlákna.
Papriková salsa
1 červená, zelená a žlutá paprika
citron
nať koriandru
olivový olej
sůl
pepř
Papriky opečeme na pánvi nebo je ogrilujeme, dokud nezhnědnou. Ihned je vložíme do igelitového sáčku, který zavážeme a papriky necháme zapařit. Poté z nich oloupeme hnědou slupku.
Papriky nakrájíme na malé kostičky a promícháme s čerstvě nasekaným koriandrem (množství podle chuti), citronovou šťávou, olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.
Podávání
Hamburgerové housky rozkrojíme a ohřejeme. Naplníme je masem a paprikovou salsou.