Konečně trochu času, a tak plním resty a dopisuji recepty, ke kterým se mi nahromadily fotky.
Na podzim jsem byla sbírat hrozny u svého nejoblíbenějšího vinaře Oty Ševčíka v Bořeticích. Počasí bylo nádherné, hrozny naprosto zdravé, tak to byla letos brnkačka. A protože ve vinohradě při práci vyhládne, šikla se nám na svačinku americká klasika – banana bread. Jen jsem si jej ozvláštnila badyánem a hřebíčkem a přihodila do něj hrst vlašských ořechů, které ani nemusíte sekat moc na drobno. Teď už se jen těším na červen, až ten letošní Pinot noir konečně ochutnám 🙂
Suroviny
4 velmi zralé banány
170 g hladké mouky
30 g vlašských ořechů
1 badyán
3 hřebíčky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
150 g třtinového cukru
70 g změklého másla
1 vejce
máslo a pšeničné otruby na vysypání formy
vanilkový cukr na ozdobu
Formu na chlebíček o rozměrech 26 x 11 cm vymažeme máslem a vysypeme pšeničnými otrubami nebo vyložíme pečicím papírem.
Vlašské ořechy nasekáme nožem na menší kousky, badyán a hřebíčky rozdrtíme v hmoždíři a spolu je promícháme s moukou, sodou a solí. V míse vidličkou rozmačkáme oloupané banány, přidáme k nim cukr, vejce a máslo a promícháme. K vzniklé hmotě přidáme suché suroviny a dobře promícháme. Těsto nalijeme do formy. Pečeme cca 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení čistá, je chlebíček hotový. Necháme jej vychladnout ve formě a vyklopíme. Před podáváním poprášíme vanilkovým cukrem.
Fotečky přímo zahřejí a navodí pocit tčepla a sluníčka, zvlkáště u nás, kde je dnes jen mlha a mlha a zase jen mlha.