Pozvánka na mufloní hody se neodmítá, zvlášť když přijde i s podrobně rozepsaným pětichodovým menu. Laskominy nikam jet s prázdnou nemohou, tak jsem se před všemi těmi gurmány potřebovala vyšvihnout dortem, který bude zapadat do konceptu celého menu, tedy zvěřina s ovocem pozdního léta. Nějaké ovoce bylo téměř v každém chodu, tak jsem zvolila jako protipól dýni, která také dozrává v tomto období. Nadýchaný dýňový korpus byl proložený čokoládovou ganache a krémem z čerstvého smetanového sýra s karamelem a mořskou solí. Ozdoba nemohla být jiná než čokoládové paroží 🙂 Všechno to bylo mňam!
Korpus
500 g dýně Hokkaido
360 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
5 rozdrcených hřebíčků
špetka soli
6 vajec
200 g třtinového cukru
250 ml řepkového oleje
170 ml plnotučného mléka
Dýni rozřízneme, lžící vyloupneme jádra a dužinu i se slupkou nakrájíme na menší kostky. Dýni dáme do hrnce, lehce ji podlijeme vodou a dusíme ji 20 minut. Změklou dýni necháme lehce vychladnout a rozmixujeme ji na pyré.
Dna dvou dortových forem o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva, sodou a kořením. Vejce šleháme spolu s cukrem do pěny, přibližně 10 minut. Pyré promícháme s olejem a spolu s mlékem a suchými surovinami opatrně zamícháme do našlehaných vajec. Těsto rozdělíme rovnoměrně do obou forem, na povrchu uhladíme a pečeme 40 až 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Upečené korpusy necháme vychladnout na roštu. Můžeme je upéct i o den dříve a po vychladnutí je zabalit do potravinářské fólie.
Karamelový krém
300 g karamelu v plechovce (např. Salko)
400 g čerstvého smetanového sýru (Philadelphia, Lučina, Fénix…)
60 g másla
½ lžičky hrubozrnné nebo plátkové mořské soli
Máslo utřeme, přidáme k němu sýr a krátce je společně vyšleháme. Na závěr zašleháme karamel a sůl.
Čokoládová ganache
120 g hořké čokolády (nejlépe 70%)
100 ml smetany ke šlehání
Čokoládu nastrouháme nebo pomeleme. Smetanu přivedeme k varu a přes sítko ji nalijeme na čokoládu. Metličkou mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hutný hladký lesklý krém.
Skládání dortu
Oba korpusy vodorovně rozřízneme na poloviny. Na dortový podnos položíme první plát, potřeme jej třetinou čokoládové ganache a čtvrtinou karamelového krému, přikryjeme druhým plátem a vše zopakujeme, stejně tak u třetího plátu. Poslední část korpusu potřeme pouze karamelovým krémem.
Okraje dortu uhladíme špachtlí. Vršek dortu ozdobíme nastrouhanou čokoládou.
Mufloní terina s hruškovým chutney a salátem z červené řepy |
Mufloní ragú s lesními plody |
Mufloní burger s pečenou zeleninou a olivovou tapenádou |
Pomalu dušená mufloní kýta s višňovou omáčkou |
Mufloní hřbet se švestkovo-vinnou redukcí |
Dobrý den Maryno,
včera jsem dělala tento dort. Těsto skvělý, korpus krásně vláčný. Jen u krému jsem asi někde udělala chybu. Dělala jsem ho z lučiny, po zašlehání másla měl dobrou konzistenci, ale jakmile jsem přidala karamelové salko, zřídl a už nezhoustl ani po čase v lednici, mrazáku, opětovném šlehání (ani ráno po celé noci v ledničce neztuhl). No aspoň jsem neměla práci s roztíráním a vrch vlastně vypadá taky moc hezky, jak je hladký, ještě jsem ho nechala po kapkách stéct po stranách. Přesto, nenapadá Vás, kde jsem udělala chybu?
Děkuji, mějte se krásně
Katka
S tím karamelem se to nesmí šlehat moc dlouho, aby to nezřídlo. jen ho velmi krátce zašlehat při nízké rychlosti.
Zdravím! mě se stalo poprvé úplně to samé. Krém mi tekl. Naštěstí spadnul i korpus, takže se tekutina hezky zdržovala v ďolíčku uprostřed… I tak ale chutnal skvěle a rychle zmizel. Při druhém pokusu už to dopadlo dobře.
Dobry den, Marynko,mam doma spoustu jiz hotoveho pyre, kolik je odhadem treba do receptu z pul kila dyne?? Diky, M.
Nevážila jsem ji po uvaření, tak nevím přesně, ale asi tak 350 g.
Tak to byl mufloní nášup :-)) … krása i pro oči ♥ Iva
Dobrý den, vypadá to vážně úžasně, chtěla jsem se zeptat, jestli karamelem v plechovce myslíte i karamelové
Salko??
Děkuji Anna
Ano
Skvělý článek 🙂
Nela z Beauty Charm