Když je ten půst, tak něco trochu zdravějšího. Kardamomem vonící celozrnné sušenky. Nejezte je hned, lepší jsou pěkně změklé až druhý den. Skvěle drží tvar, takže se na ně dají použít speciální razítka na sušenky. Já takové nemám, proto jsem vyzkoušela normální dětská, ale ty nemají bohužel vzor tak plastický, tak se úplně nepovedly. Recept z Moich wypieków.
Na cca 40 sušenek
230 g celozrnné pšeničné mouky
20 g pšeničných otrub
125 g másla
120 g třtinového cukru (raději jemněji mletý)
1 velké vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička čerstvě mletého kardamomu
Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto ručně na vále nebo v robotu, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut vychladit do ledničky.
Z vychlazeného těsta tvarujeme malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pokud nemáte razítko na sušenky, kuličku můžete rozmáčknout vypouklou stranou lžičky. Razítko i lžičku namáčejte do mouky, aby se na ně nelepilo těsto.
Těsto můžete také vyválet na plát silný ½ cm a vykrajovat z něj kolečka o průměru 4 cm, přenést na plech a vyrazit do nich razítkem vzor.
Mezi sušenkami nemusí být velké mezery, během pečení příliš nenaskočí. Pečeme 10 až 15 minut (podle velikosti) v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na roštu. V uzavřené krabičce vydrží čerstvé několik dnů, nejlepší jsou odležené druhý den.
Mohu se optat na ta razítka? Kde se dají sehnatr? Děkuji. Pavla
Jsou to obyčejná dětská razítka, tahle z Tchiba.
Tohle vypadá výborně, mám mrně, které je po sladkém jako čert a tohle aspoň není tolik sladké 🙂 musím otestovat
Klidně můžete i část cukru nahradit medem.
Díky za recept! Zkusila jsem menší obměnu, protože nemám pšeničné otruby (dala jsem ovesné vločky) a sušenky jsou opravdu moc dobré:o)
Vločky jsou určitě skvělá obměna!