Velmi světlý pšeničný chléb s výraznou rozmarýnovou vůní, mléko mu dodává jemnost. Je potřeba jej sníst rychle, protože nevydrží moc dlouho čerstvý a křupavý. Výborný byl jen tak přelitý olivovým olejem.
Suroviny
170 g pšeničného kvásku (100% hydratace)
530 g pšeničné chlebové mouky
1 lžička instantního droždí
220 g vlažného mléka
100 g vlažné vody
1 lžíce sladu
3 lžíce olivového oleje
14 g soli
7 g krupicového cukru
1 až 2 lžíce čerstvých lístků rozmarýnu
Mléko trochu ohřejeme a rozpustíme v něm droždí a cukr. Všechny suroviny smícháme a hněteme asi 15 minut. Misku s těstem přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1½ hodiny).
Těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, lehce ho zpracujeme, vytvoříme z něj bochník a spojem nahoru dáme na hodinu kynout na teplé místo v ošatce dobře vysypané moukou a přikryté utěrkou.
Před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny ji nahříváme na 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme vykynutý chleba na lopatu nebo prkýnko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce. Bochník lehce postříkáme vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Pečeme 15 minut přikrytý při teplotě 240°C, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 20 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.
No teda, to je fešák!
Se poved 🙂