Na ozdobu či ochucení dezertů můžete použít netradiční cukr s okvětními lístky fialky. Cukr je velmi aromatický, tak možná nebude vyhovovat všem.
100 g třtinového cukru
1 až 2 lžíce okvětních lístků violky vonné
Cukr smícháme s okvětními lístky a v hmoždíři vše rozdrtíme, případně rozmixujeme třeba v minidrtiči.
Uchováme v uzavíratelné sklenici.
violky jsou fialky ?
iolková zmrzlina by určitě byla výborná!!! Těším se na recept! Na fialkový cukr snad ještě fialky splaším, jak dlouho asi vydrží? Pokud se hned nesní?
To bohužel netuším, jak dlouho vydrží, dělala jsem ho letos poprvé. Teď po týdnu voní ještě intenzivněji.
můžu se zeptat, jak dlouho nakonec vydržel? díky Andule
Voněl a použitelný byl ještě po měsíci. Dál nevím, protože už žádný nebyl. 🙂
díky moc. 🙂 A.
Ách, to je nádhera§ Taková violková zmrzlina pak nebo violkový cheesecake, to by bylo! jen ještě najít nějaké místo, kde kvete hodně fialek a pustím se do toho. Ochucené cukry, to je moje 🙂
Madlo, s tou zmrzlinou jsi mi tedy vnukla myšlenku 🙂
Marynko,
ty mi s těmi "violkovými dobrotami" děláš chutě …. škoda, že nevím o žádném místečku, kde by u nás rostly …. Marki
Já mám pocit, že rostou snad všude. Tady na jihu je každý trávník fialový.
Maryno, operete ty violky nějak před použitím?
Dneska frčím domů, kde rostou, tak to chci vyzkoušet 🙂
Katka
Neoplachuji, samozřejmě, že jsem to zkoušela, ale stane se z nich po opláchnutí neidentifikovatelný tvar 🙂 Sbírala jsem je na zahradě kus od silnice, tak by to mělo být celkem ok.
Fajn, tak já budu pátrat po nějaké lokalitě, kam nechodí ani pejskaři, ani to není u silnice… sice by ten cukr mohla dostat úplně nový chuťový rozměr, ale asi by to strávníci neocenili 🙂
Katka