Pohár s nadýchaným jemným krémem z mascarpone a šlehačky s vanilkou, který doplňuje nakyslé malinové želé a vše završuje vláčná, lehce tekutá čokoládová poleva. Každá z vrstev je dobrá i sama o sobě, ale nejlépe chutnají všechny tři pohromadě. Maliny v želé lze nahradit i jiným výrazným ovocem, jako třeba višněmi, rybízem nebo granátovým jablkem.
Šikmého efektu jsem docílila tím, že jsem skleničky plnila mascarpone krémem nakloněné a ve stejné poloze jsem je nechala vychladit v lednici.
Ingredience
350 g mražených malin
2 lžíce třtinového cukru
250 g mascarpone
200 g smetany na šlehání
20 g moučkového cukru
½ vanilkového lusku
20 g želatiny
200 ml vody
80 g hořké čokolády
100 ml mléka
15 g másla
Mascarpone krém
Připravíme si 4 větší poháry nebo 6 menších skleniček.
Želatinu namočíme v hrníčku do 200 ml studené vody a necháme ji nabobtnat. Hrníček s želatinou vložíme do vodní lázně a za stálého míchání ji rozpustíme (nesmí projít varem).
Mascarpone vyšleháme s cukrem a se semínky z vanilkového lusku, za stálého míchání do něj přidáme 2 lžíce rozpuštěné želatiny (zbývající použijeme na malinové želé). Pokud by se Vám želatina v mascarpone krému srazila, nezoufejte, stačí mísu s krémem vložit do vodní lázně a po krátkém zahřívání se želatina opět rozpustí.
Ušleháme šlehačku a opatrně ji zamícháme do mascarpone krému. Krém naplníme do skleniček, které na hodinu vložíme do lednice.
Malinové želé
Zmražené maliny podlijeme 100 ml vody, přidáme k nim podle chuti cukr (použila jsem 2 lžíce třtinového) a rozvaříme je. Do teplých malin zamícháme zbývající rozpuštěnou želatinu. Za občasného míchání necháme směs zchladnout, ale nesmí ztuhnout.
Vychladlou malinovou směs nalijeme na ztuhlý mascarpone krém. Opět vložíme minimálně na hodinu do lednice vychladit.
Čokoládová poleva
Nasekanou nebo pomletou čokoládu vložíme do misky a přelijeme ji vařícím mlékem (přes sítko, aby se do polevy nedostal škraloup), přidáme máslo a mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs.
Čokoládovou polevou polijeme ztuhlé malinové želé a opět dáme na hodinu vychladit do lednice.
Dnes jsem zkusila, moc dobré, ale potřebovala bych poradit jak udělat tak čisté poháry, měla jsem to od krému zapatlané všude, i tam kde měla být jen želatina. Díky za radu. Eva
Nejlépe do skleničky stříkat cukrářským sáčkem
Děkuji 🙂
dnes zkouším, ale do malin jsem přidala trošku muškátového oříšku, dávám ho do malinové zavařeniny a je to skvělý. Už se těším, až to zítra ochutnám.
Tak to je bobma! Lehoučký krém z mascarpone, osvěžující malinové želé a svůdně sladká čokoládová poleva, to je pokrm pro bohy! A vypadá opravdu fantasticky! Já vás přímo žeru!
Krásně to oku lahodí.
Pěkný! Dobrá práce na čokoládovou vrstvu..velmi hladký.
ty mě zabíjíš. NÁDHERA. Ty snad musíš zaměstnávat foodstylistu. No toto!
🙂 Díky! Foodstylista se snažil, ale fotograf tentokrát moc nezaválel, a když to zjistil, tak už nebylo co fotit!