Pomalu pečená kachna nebo husa se nám doma vždy povedla. Není vysušená a jde krásně od kosti. Při pečení přes noc nemusíte mít opravdu strach, že se připálí. Kachna se konfituje – peče při velmi nízké teplotě ve vlastní šťávě a tuku. Jako přílohu jsme zvolili hlávkové zelí a hrnkový knedlík. Můžete vyzkoušet i dýňové zelí.
Pomalu pečená kachna
1 kachna
sůl
kmín
Kachnu omyjeme a případně důkladně očistíme od zbytků peří. Kachnu položíme do pekáče, nasolíme zvenčí i uvnitř a dobře ji posypeme kmínem. Podlijeme 3 dcl vody a přikryjeme pokličkou nebo dobře obalíme alobalem. Na celou noc (10 hodin) vložíme do trouby zapnuté na 80°C. Kachnu není potřeba během noci kontrolovat.
Ráno sejmeme z pekáče pokličku nebo alobal, troubu zapneme na 180°C a za občasného potírání výpekem pečeme ještě 1½ hodiny, tak aby kachna získala zlatohnědou barvu. Do výpeku můžeme přimíchat med a pomerančovou šťávu.
Hlávkové zelí
½ hlávky zelí
1 cibule
2 lžíce oleje nebo sádla
ocet, sůl, pepř, kmín
Zelí nakrouháme, cibuli jemně nakrájíme. Na oleji, na sádle nebo na drobně nakrájené slanině zpěníme cibuli, přidáme zelí, podlejeme trouchou vody s octem, osolíme a okmínujeme. Krátce pod pokličkou podusíme, dokud zelí nezesklovatí. Dochutíme solí a pepřem.
Hrnkový knedlík
220 g hrubé mouky
200 ml mléka
1 vejce
2 rohlíky
sůl
2 lžíce nasekané petrželky
Oddělíme žloutek od bílku. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Tři větší hrníčky nebo plecháčky vymažeme olejem nebo sádlem.
V misce smícháme hrubou mouku s mlékem a žloutkem. Přidáme sůl podle chuti, nakrájené rohlíky a nasekanou petrželku. Do směsi opatrně zamícháme bílek a naplníme ji do hrníčků, tak aby byly plné ze ⅔, během vaření nabydou. Hrníčky opatrně vložíme do vroucí vody, tak aby do nich nenatekla voda. Přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut.
Zda je knedlík dobře uvařený, vyzkoušíme na špejli, pokud na ní nic neulpí, můžeme hrníčky vytáhnout z vody.
Knedlíky necháme v hrníčcích trochu vychladnout a poté je vyklopíme. Nakrájíme je na plátky a ihned podáváme.
Dnes peču ,Děkuji za recept.
Kachnu už nikdy jinak! Byla naprosto dokonalá i s klasickou kombinací bramborový knedlík + červené zelí.
Jako dezert jsem upekla Vaší mini pavlovu – úžasná sladká tečka… Díky Vám jsme měli skvělý nedělní oběd.
díky
Jeste je dobre potrit i kachnu medem. U nas tento zpusob peceni pouzivam i na veprove nebo kure. Hezky den IZajda 30
S medem je skvělá, těch variací je mnoho, toto je jen ten nejzákladnější návod.
no kačenka byla po nočním opalování v troubě ve skvělé kondici a druhý den v poledne byla pochoutkou na stole. Díky za návod.
Perfektní, povedla se podle Vašeho receptu báječně! Děkuji!
Tak to je skvělé, díky za komentář!
Kachna je dokonalá,moc děkuji za skvělý recept.:-)
Díky za pochvalu a komentář.
Můžu se zeptat, jestli kachnu pokládáte na prsa nebo na záda?
Děkuji 🙂
Hřbetem dolů
Děkuji, v neděli upeču.