Tento recept vznikl pro Lindt. Uvádí na náš trh nový produkt – kuličky Lindor caramel – a oslovili mě, abych jim s nimi vytvořila nějaký recept. Musím přiznat, že když jsem si přečetla, že se jedná o kombinaci mléčné čokolády a karamelu, tak jsem moc nadšená nebyla. Představovala jsem si, že budou příliš sladké. Ovšem po prvním ochutnání jsem kapitulovala a revokovala svůj názor na tuto kombinaci. Jsou úžasně lahodné!
Od začátku bylo jasné, že řez kuličky použiji na ozdobu. Ale co pod ním? Nepochybovala jsem, že bude vypadat hezky zapíchnutý v nějakém krému, který s ním bude kontrastovat nejen barevně, nýbrž i chuťově. Původně jsem chtěla udělat krém pouze z ostružin, které mají výraznou chuť. Těch jsem však nesehnala dostatek, tak jsem k nim přidala i další bobuloviny (maliny, borůvky, rybíz červený i černý) a vznikl skvělý svěží krém, který rafinovaně doplňuje mléčnou čokoládu s karamelem.
12 košíčků z křehkého těsta
140 g hladké mouky
85 g másla
1 lžíce moučkového cukru
½ lžičky soli
2 až 3 lžíce vody
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.
K pečení košíčků jsem použila formičky na košíčky o ∅ 6 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba formičky na muffiny.
Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj 12 koleček o ∅ 8 cm. U nižších formiček, které mám já, můžete vytvarovat ozdobný okraj. Na dně těsto propícháme vidličkou. Formičky s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. Do každé formičky položíme na těsto papírový košíček nebo kousek pečicího papíru a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky). Pečeme 15 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme papírové košíčky se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut. Upečené košíčky necháme lehce vychladnout a vyklopíme je z formiček.
Náplň
30 g hořké čokolády Lindt 70%
250 g red berries curd
250 g mascarpone
250 g smetany ke šlehání
30 g moučkového cukru
12 kuliček Lindor caramel
12 ostružin, malin, borůvek
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a štětcem nebo mašlovačkou s ní vymažeme vnitřek všech vychladlých košíčků a necháme ji v chladnu dobře ztuhnout. Ztuhlou čokoládu potřeme opět štětečkem nebo mašlovačkou tenkou vrstvou red berries curd (recept zde).
Kuličky Lindor rozřízneme opatrně na polovinu. Jednu půlku položíme řezem nahoru do každého košíčku vymazaného čokoládou a curdem.
Do mísy dáme mascarpone, vychlazenou smetanu a cukr a vyšleháme hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, přidáme zbývající red berries curd (cca 200 g), přepneme šlehač na nízkou rychlost a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
Krém naplníme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou (použila jem tři různé – Wilton 1M, 2D a 4B). Krém nastříkáme nejdříve kolem půlky kuličky v košíčku a poté ozdobnou květinu nahoře na košíčku. Při stříkání květiny je nutno držet zdobící špičku co nejkolměji ke košíčku.
Nahoře do krému zapíchneme druhou polovinu kuličky Lindor a jeden kousek ovoce. Můžeme podávat ihned. Krém vydrží nadýchaný max 24 hodin.
Dobrý den, je to napsáno i v receptu, že lze použít mražené ovoce.
Dobry den,mozem pouzit len mrazene jahody na curd? Vdaka
Děkuji
krasny dezert :)…veru neodmietla by som malu kostovku 🙂
Naprosto dokonalé, recept rozhodně musím vyzkoušet. Děkuji za inspiraci. Markéťulle
Fantastické, lehounké a osvěžující. Hned bych si dala!
Marynko, vypadá to úžasně …… moc mě zaujal ten krém …… Marki
Krém je fakt skvělý, ale vydrží nadýchaný tak jeden den, takže je spíš k okamžité spotřebě.