Pšeničný chléb z žitného kvásku s kandovanými datlemi. K jeho lehce nasládlé chuti se ideálně hodil čerstvý kozí sýr.
Levain
30 g aktivního žitného kvásku (100 % hydratace)
100 g celozrnné pšeničné mouky
130 g vody
Suroviny smícháme v misce, tu přikryjeme potravinářskou folií a odstavíme ji na 12 až 16 hodin na teplé místo. Kvásek během té doby zvětší svůj objem asi o polovinu a na jeho povrchu bude množství bublin.
Chléb cca 1,2 kg
290 g hladké pšeničné mouky
290 g hladké pšeničné chlebové mouky
60 g celozrnné pšeničné mouky
380 g vody
20 g soli
150 g vypeckovaných kandovaných nebo sušených datlí
Ve větší míse smícháme všechny suroviny kromě datlí, vodu přiléváme postupně a vypracujeme z nich hutnější, jen lehce lepkavé těsto. Nemusíme je hníst moc dlouho. Hotové těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na 2 hodiny kynout na teplé místo. V polovině kynutí těsto odvzdušníme jeho přeložením na polovinu. Těsto by mělo během kynutí zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto na vále rozprostřeme na obdélník, na něj poklademe datle nakrájené na menší kousky a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme bochník. Vložíme jej spojem nahoru do pedigové ošatky dobře vysypané moukou k dalšímu kynutí. Na toto množství těsta jsem použila ošatku na 1,2 kg těsta. Ošatku přikryjeme utěrkou a chleba dáme kynout na teplé místo na 2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ošatku s chlebem můžeme dát také kynout na celou noc do ledničky – ošatku s připraveným nevykynutým těstem přikryjeme utěrkou nebo vložíme do igelitové tašky a na 8 až 10 hodin ji dáme do ledničky. Z ledničky a igelitové tašky chleba vytáhneme ½ hodiny před pečením.
Před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny je nahříváme na 250 až 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chléb spojem dolů na lopatu nebo prkénko posypané hrubou moukou, rychle jej nařízneme žiletkou a sesuneme do nahřátého hrnce. Bochník lehce postříkáme vlažnou vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 230°C, pečeme 15 minut v hrnci přikrytém pokličkou, poté ji sejmeme, snížíme teplotu na 190°C s horkovzduchem a pečeme dalších 20 minut.
Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.
Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky spojem dolů, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby na střední příčku. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Na prvních 15 minut dáme do trouby na spodní příčku plech s vařící vodou.