Ej, už sa fašank krátí, ej, už sa nenavrátí… se zpívá v jedné obřadní obchůzkové písni a tak i já přidávám poslední recept v letošním roce vážící se k masopustnímu období.
Karnevalové růže (róże karnawałowe) jsou obdobou našich Božích milostí a smaží se v Polsku nejčastěji na tlustý čtvrtek (poslední čtvrtek před Popeleční středou).
Ingredience na 40 růží
500 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
200 g kysané smetany
5 žloutků
4 lžíce rumu
špetka soli
tuk na smažení
moučkový cukr
višně naložené v rumu nebo višňová marmeláda
Mouku a cukru prosejeme, přidáme k nim žloutky, kysanou smetanu, rum a sůl a vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme asi 15 minut, až je dokonale elastické, vláčné a lesklé. Následně je 15 minut vytloukáme o vál nebo válečkem. Dobře vypracované těsto poznáme podle toho, že se na něm začnou tvořit puchýřky a praská pod rukama. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme na hodinu odležet do lednice.
Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, aniž bychom je příliš podsypávali moukou. Vykrajujeme stejný počet koleček o třech průměrech (použila jsem vykrajovátka o průměru 7,5, 5 a 3 cm), každé kolečko nařízneme kolmo k okraji na několika místech. Takto připravená kolečka naskládáme na sebe, vždy od největšího po nejmenší, v jejich středu přitlačíme dobře těsto k sobě, aby se růže při smažení nerozpadly (viz. foto).
Růže smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě tuku rozehřátého na 165°C vždy nejdříve nejmenším kolečkem dolů. Necháme je okapat na papírové utěrce a vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a do středu růže dáme jednu višeň nebo lžičku višňové marmelády.
Bracha rika…skvele…mnam
to vypadá nádherně.
zbožňuji tvůj blog. narazila jsem na něj u Vandy a nemůžu se od něj odtrhnout. Ještě že jsem už večeřela!!! 🙂 a koukám že jsi taky z Brna 🙂 to je super 😉 Jeden recept lepší než druhý! Piškoty se želé v čokoládě vyzkouším asi jako první.
Tímto tě zvu na návštěvu na svůj blog. gurmankalenulka.blogspot.com
Přeji krásný den a co nejvíc příspvěků, ať mám nad čím slintat 😉
Díky a slibuji, že se budu snažit dál.
Tak tohle je neskutečná nádehra! Smažení se nějak dosti bojím, ale tohle vypadá opravdu nádehrně, křehce a nadýchaně, že snad překonám svůj strach a pustím se do nich 🙂
Mimochodem, máte úžasný blog, nádherné fotky a luxusní recepty!
To překonejte, Boží milosti fakt stojí za to. Jsou úžasně křehké a nejsou moc sladké.
A děkuji za pochvalu, moc mě těší.
To je moc krásné. To by mě nenapadlo, co všechno se dát tak jednoduše a hezky vytvořit z těsta.
Děkuji! Je to asi nejlepší a hlavně nejkřehčí těsto na Boží milosti. A jak dopadly levandulové sušenky?