Tvarohový koláč, který můžete udělat s jakoukoli dýní, já jej vyzkoušela s máslovou. Máslová dýně se chuťově výborně doplňovala s tvarohem. Koláč je časově hodně náročný na přípravu, protože se skládá z několika vrstev, a také na množství surovin. Pro výjimečnou příležitost stojí za to ten čas obětovat. Koláč je ze stránek Kwestia smaku.
Tvarohová náplň:
2 dcl dýňového pyré
500 g tvarohu
3 vejce
200 g slazeného kondenzovaného mléka
100 g 30% sladké smetany
30 g bramborového škrobu
1 sáček vanilkového cukru
2 špetky mleté skořice
Smetanová poleva:
180 g kysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
Pomerančová poleva:
150 g pomerančového džemu s kůrou
3 lžíce vody
Dýňové pyré můžeme připravit i den předem. Na 2 dcl pyré je potřeba asi 500 g syrové dýně. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kostičky, položíme na pečící papír a pečeme jednu hodinu v troubě předehřáté na 200°C. Dýni rozmixujeme dohladka se 100 g sladké smetany.
Tvaroh 3x pomeleme na masovém mlýnku, aby byl koláč hladký a jemný. Lépe je použít tučnější tvaroh balený v kostkách.
Žloutky a bílky oddělíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V robotu utřeme žloutky s kondenzovaným mlékem, tvarohem, bramborovým škrobem, vanilkovým cukrem a skořici. Opatrně ručně vmícháme do tvarohové hmoty sníh z bílků.
Podklad koláče:
75 g másla
75 g hořké čokolády
50 g moučkového cukru
2 vejce
60 g hladké mouky
hrst sekaných ořechů nebo mandlových lupínků
V rendlíku rozpustíme za stálého míchání máslo a čokoládu. Necháme trochu vychladnout a do směsi zamícháme vejce a cukru. Za stálého míchání přisypáváme mouku a ořechy, mícháme asi minutu, dokud se všechny suroviny pořádně nepromísí.
Těsto vložíme do dortové formy o průměru 26 cm a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Na předpečené těsto ihned nalijeme připravenou tvarohovou náplň a dáme opět péct do trouby. Nejdříve pečeme dalších 15 minut při teplotě 180°C, poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme 1½ hodiny. Po upečení na tvarohovou náplň rozetřeme kysanou smetanu, kterou jsem rozmíchali s cukrem a dáme opět péct na 15 minut do trouby na 120°C.
V rendlíku rozvaříme pomerančovou marmeládu s vodou. Poté, kdy se zapeče na koláči smetanová poleva, koláč vytáhneme z trouby a ihned jej potřeme rozvařenou marmeládou.
Koláč necháme do druhého dne odležet. Můžeme podávat politý karamelovou polevou.
Upekla jsem tento dortík a už asi jiný dělat nebudu je luxusní Lenka
Upekla jsem tento dortík a už asi jiný dělat nebudu je luxusní Lenka
Ahoj, včera jsem ho upekla, jen místo pomerančové marmelády jsem udělala lemon curd, taky dle tvého receptu a sklidila jsem téměř "standing ovations" 😀 Takže opět díky moc, s tvými recepty nikdy nešlápnu vedle, pokaždé je to jiná laskomina 🙂 Jita
právě teď ho jím… a myslím, že už žádnej jinej jíst nechci!! 🙂 … vlastně bych ani nespočítala kolik Tvých receptů jsem už vyzkoušela, zopakovala a kolika lidem chutnaly… a taky jsem se díky Tvému blogu naučila jíst mák 😀 (ten makovec s hruškama, makový dort, a tak daaal).
Díky za tak úžasný blog, ať se daří 🙂 Elis